Belépés

Keresés

Mini-chat

Statisztika


Online összesen: 1
Vendégek: 1
Felhasználók: 0
Mayer-tó
Szombat, 2021-11-27, 19:16:57
Üdvözöllek Vendég
Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSS

Matchbotozás

Matchbot


                                                     
AZ IDEÁLIS BOTHOSSZ:  

 Már a kezdetek kezdetén mindenkiben megfogalmazódik a kérdés, hogy milyen hosszú matchbotot válasszon. Míg régebben az eladott matchbotok többsége 3,90 méteres volt, ez ma már eltolódott a 4,20 méter javára. A 4,50-es és 4,80-as pálcák csak speciális helyzetekben jelentenek előnyt. A match-bot karakteréhez a 3,90-es vagy a 4,20-as hossz az ideális. Ezen belül természetesen mindenki azt választja, amelyik szimpati-kusabb, vagy jobban kézre áll! Ugyanabból a botból a 3,90-es mindig kezesebb, mint a 4,20-as, és valamivel könnyebben kezelhető. A kimondottan lágy, keszegezőhorgászatra alkalmas, puha akciójú machbotokat csak 3,60-as és 3,90-es hosszban választhatjuk. A 4,20-as botok előnyt jelentenek a hosszabb dobásoknál, illetve távoli horgászat esetén a bevágáskor.   A hosszabb, 4,50 és 4,80 méteres botok extrém körülmények között, kimondottan távoli dobásokhoz, vagy mélyebb vizeken, a bolognaihoz hasonlóan rögzített úszós horgászathoz ajánlottak.

matchbotSÜLLYEDŐ ZSINÓR:

Az úsztatáshoz normál, míg minden más esetben süllyedő zsinór használata javasolt. A süllyedő zsinór jelentősége a dobás utáni gyors zsinórsüllyesztésben, illetve a szerelék és a bot közvetlen, zsinórhasasodás nélküli kapcsolattartásában van. A süllyedő zsinórok anyagukban hordozzák süllyedő tulajdonságukat, ezért ezt sohasem veszítik el. Előfordulhat azonban, hogy egyes vizeken olyan szennyeződés kerül a zsinór felületére, ami miatt a következő alkalommal, egy másik vízen, zsinórunk órhasasodás nélküli már veszít süllyedőképességéből. A zsinór felületét megtisztítva visszanyerhetjük eredeti süllyedőtulajdonságát, és újból eredményesen horgászhatunk.

Több cég kínálatából is választhatunk úgynevezett zsinórsüllyesztő sprayket, melyek használata mind a normál, mind a süllyedő zsinórok, elsüllyesztését megkönnyíti. A sprayvel a dobon lévő zsinórt kell kétszer-háromszor befújni, amikor is a folyadék a dobon lévő zsinóron szétfut. Ezután a hatás már a következő bedobásnál érzékelhető. Ha úgy érezzük, hogy a folyadék hatása elmúlt, a zsinórunkat újra bespriccelhetjük.matchbot

Gyakori probléma még a zsinór összepödrődése, összecsavarodása. Oka: ha az előke és a főzsinór között nem használunk forgót, a horgon felkínált csali kitekerés közben bepörgetheti a szereléket, ami egy csomóba ugrik össze. Amennyiben a probléma nagyobb hal fárasztását követően jelentkezik, szinte biztos, hogy a hiba az orsó zsinórvezető görgőjében van. Ilyenkor a zsinórvezető görgő nem forog elég szabadon, és ez idézi elő a zsinór csavarodását. Ezért új orsó vásárlásakor lehetőség szerint a nagyméretű, csapágyazott zsinórvezető görgős változatot részesítsük előnyben! Nagyság szerint a 30-as, 40-es más jelölés szerint a 2500-as, 3000-es méretű orsók az optimálisak a matchbotos horgászatra. Dobás közben ezeknek a dobja tökéletesen biztosítja a zsinór szabad lefutását és a megfelelő dobástávolságot. A kisebb méretű orsók dobján a zsinór spirálisan „behurkásodik", a dobás rövidebb és nehézkesebb lesz.

matchbotA FÉK BEÁLLÍTÁSA.

A horgászbot akcióját és a zsinór szakítószilárdságát ismerve az orsón a féket mindig úgy kell beállítani, hogy az a bevágás esetén épphogy megszólaljon, vagy még éppen hogy ne szólaljon meg, így érhető el, hogy ha a felszerelés a hal megakasztásánál nagyobb erő éri, akkor az ne a botot vigye a kezünkből, hanem a fék segítségével ai orsóról tudjon zsinórt lehúzni. A fék ilyenkor ideálisan dolgozik a hal fárasztási közben a felszerelés túlzott igénybevétele, a zsinórszakadás és a bottörés veszélye nélkül.

 

 

AZ ETETÉS.

Matchbotos horgászatnál az etetés bejuttatásához a nagyobb fejű, erősebb gumijú etetőcsúzlik közül válasszunk. A jó csúzli, ami a pontos etetést elősegíti. Az etetőanyag csúzlizásánál mindig figyelni kell arra, hogy a gombócok teljesen egyformaméretűek legyenek. Ha mindig ugyanúgy tartjuk a csúzlit, és azonos mértékben húzzuk ki a gumit, az etetés egy pontba érkezik de, csak ha a gombócok is egyformák! Ragasztott csonti lövésekor mindig használjunk apró szemű kavicsot a nehezítéshez, a pontos etetés érdekében. A parthoz közelebb 25-30 méterre érdemes puhább, míg távolabb, 35-40 méterre keményebb gumijú csúzlit használni. A csúzli gumirésze a legérzékenyebb. Mindig olyankor szakad el, amikor nagyon nem kellene, ezért a felkészültebb horgászoknál minden csúzliból kettő van a gyors csere érdekében. A csúzligumi erősségét a gumi hosszának rövidítésével is tudjuk fokozni. Ha az etetőanyagunkat sikerült pontosan becsúzlizni, az áramlás függvényében, a kioldódás után, az etetésünknek udvara lesz. Ebben az udvarban, vagy kissé lejjebb is, gyakran eredményesebben horgászhatunk, mint magán az etetésen. Ennek az az oka, hogy nemcsak az etetőanyag szemcsék, az etetésben lévő csalik, hanem azok illat és íz-anyagai is az áramlás irányába tolódtak.

matchbot matchbot
matchbotmatchbot

 

ÁRAMLÁS ÁLLÓVÍZEN.

Áramló állóvíz esetén mindig ügyelnünk kell arra, hogy ha az etetőanyag túlságosan felfelé dolgozik, a felszálló szemcsékkel együtt az áramlás az odaérkező halakat is magával sodorhatja. Ez ellen úgy védekezhetünk, hogy az etetőanyagot jóval a horgászat megkezdése előtt benedvesítjük. Ilyenkor kellő időt és egy kicsit több nedvességet biztosítunk az etetőanyag-szemcsék átnedvesedésére, így a felfelé dolgozó részecskék aktivitását csökkentjük. Ha úgy érezzük, hogy ez a nedvesítés nem elég hatásos, még a nedvesítés előtt szitáljuk át az etetőanyagot. Akárhogy is döntünk, az etetőanyag kellő időben való megnedvesítése és kismértékben túlvizezése mindig segítségünkre lehet közepes vagy nagyobb oldaláramlások esetén. A halak táplálékfelvétele szorosan összefügg a víz áramlásával. A táplálékfelvétel szempontjából az állóvizeken is van optimális áramlás, amikor a halak a legszívesebben táplálkoznak. Számtalanszor előfordult, hogy a horgászat során a megváltozott szélviszonyok más áramlást okozva javítják vagy rontják a fogási esélyeket. Az áramló állóvizeket nyugodtan hasonlíthatjuk a folyóvizekhez, így igaz, hogy a nagyobb testű halak sikeres horgászatához általában a csalit le kell lassítani, vagy meg kell állítani a vízáramláshoz képest. Áramlás nélküli, tükörsima vizeken viszont a csali mozgatásával lehetünk eredményesek.

AZ ETETŐANYAG.

A matchbotos horgászatnál az etetőanyaggal szemben megfogalmazott legfontosabb követelmény, hogy a jó csúzlizhatóság és a fokozott aktivitás érdekében jól tapadó, de gyorsan oldódó legyen. Minden etetőanyagban szükség van vízben jól és kevésbé jól oldódó bázisú illatanyagokra. A pirított olajos magvak olajos bázisú, vízben kevésbé jól oldódó illatanyagokat tartalmaznak, melyek hatásukat kicsit később fejtik ki a vízben könnyen oldódó illatokhoz képest, de a halak számára szükségesek az etetés pontos helyének feltérképezéséhez. Nyers vagy pirított olajos magvakat főleg felmelegedett hőmérsékletű vizeken használjunk, így a megnőtt étvágyú halak nem telnek el a magvaktól. A nyers és a pirított magvak minden halfaj horgászatához jól használhatók.Mint pl. az Ecofis által forgalomba hozott Bevo's aromák.

MATCHBOTOS TECHNIKÁK.

Rögzített waggleres matchbotos horgászatnál a leggyakrabban előforduló hiba, hogy a szerelék érzékenységét összekeverik az úszó méretével. A megfelelő méretű úszó kiválasztásában meghatározó szempont a meghorgászni kívánt távolság és a víz áramlása. Ennek megfelelően az úszó méretét úgy kell kiválasztani, hogy a kiszemelt távolság megerősödő szél esetén is könnyen megdobható legyen, a felszerelés megerőltetése nélkül. Ha víz áramlása az így kiválasztott úszónkat túl gyorsan sodorja, még nagyobb úszó használata indokolt. Az úszó méretét mindaddig növeljük, míg az le nem lassul az általunk kívánt mértékben. Ha a víz áramlása meghaladja azt a szintet, hogy szerelékünket ily módon lelassítsuk, akkor csúszóként szerelt önsúlyos úszót kell használni. Ekkor a főólmozás legyen nagyon közel a fenékhez, akár érintheti is azt. Szinte teljesen álló víz esetén pedig csökkenteni kell az úszó méretét, hogy az kicsit mozogjon, s így javítson csalink fogósságán.


 matchbot
                

Rögzített waggleres vízközti horgászathoz olyan önsúlyos úszót használjunk, ahol az úszó teherbírásának 80-90 százaléka az úszótestben van, és a zsinóron csupán 0, 5 és 1, 5 gramm közötti súly található. Ezzel érhetjük el bedobás után a csali természeteshez közeli süllyedését, valamint a szerelék meghúzása után a természetes fellibbenését.


     

matchbot

   Rögzített waggleres, mederfenéki horgászathoz teljesen állóvíz, vagy lassú oldaláramlás esetén 4 méteres vízmélységig szintén rögzített önsúlyos úszót érdemes használni. A 4 méternél mélyebb állóvízen, erős oldaláramlás esetén, a csali lassítása érdekében mindig csúszó úszós vagy félig csúszó szerelék, önsúlyos úszó használata javasolt. Félig csúszó önsúlyos úszó esetén a főólomként használt súly a horogtól 1, 5-2 méteres távolságban helyezkedik el. Ilyenkor a szerelék főólom fölötti része csúszó, míg az alatta lévő rész rögzített úszós szerelék módjára viselkedik. A csúszó úszó esetében főólomként általában 2 grammnál nagyobb súly van a zsinóron, a horogtól 30-100 centi közötti távolságban ez biztosítja a szerelék tökéletes eresztékkelődését. Gyakori probléma a széliránnyal ellentétes, erős víz alatti áramlás, ami általában nagyobb és mélyebb tavakon fordul elő. Olyan úszót válasszunk, aminek eleve kevés az önsúlya, vagy aminek az önsúlyán tudunk változtatni (példa ul lamellás úszók). Az áramlás erősségének függvényében a jelző, de akár a főólmozását is le kell tenni fenékre, a mozgás lelassítása, illetve megállítása érdekében. Bár minden horgászatnál fontos a legfinomabb súlyozás elérése, de erre az erős áramlásnál halak kevésbé érzékenyek. Folyóvízen csak lassú folyás esetér használhatunk önsúlyos úszót, 2-3 méterig fixen rögzítve, mélyebb vizeken pedi csúszóra szerelve. Bármelyik módszert választjuk is, önsúlyos úszó használatakor jelzőólom nagysága akkora legyen, hogy annak megemelését az úszó antennáját mindig jól lássuk.

A MATCHBOT TISZTÍTÁSA.

A matchbotos horgászat során a víz alatt tartót rész szennyeződése természetes folyamat, nem lehet megelőzni. A bekoszolódott botot (nemcsak match, de bármilyen pálca esetén) töröljük át vizes ronggyal, majd a feloldott szennyeződést távolítsuk el egy száraz rongy segítségével. A folyamatot addig ismételhetjük, míg végeredmény tökéletes nem lesz. A tisztításhoz soha ne használjunk oldószer vagy agresszív tisztítószert. A botgyűrűk (akár az apró match gyűrűket is) vizes körömkefével tudjuk a leghatékonyabban megtisztítani. A tisztításnál támasszuk alá a gyűrűt egyik ujjunkkal, a másik oldalát pedig pucoljuk meg a körömkefével. Ezután a műveletet a másik oldalról is végezzük el. A végén száraz ronggyal töröljük át a gyűrűt. Ha a gyűrűn bármilyen sérülést találunk, forduljunk horgászboltoshoz, aki a szakszervizzel együtt segítségünkre lesz egy esetleges betétcserében vagy új gyűrű felkötésében.